Рогозенско съкровище

Съкровището от РогозенСело Рогозен се намира на 43 километра северно от Враца. В средата на Дунавската равнина между реките Огоста и Искър. Съкровището е открито в центъра на селото в един празен парцел, използван дълги години като зеленчукова градина.

Находката е случайна. През 1985 година при направа на водопровод в своята градина трактористът Иван Димитров открива в една яма купчина красиви сребърни съдове, заровени само на около 50 см дълбочина. В тази купчина се оказало, че се намират 42 канички, 22 фиали и една чаша, които били предадени на сътрудниците на музея в град Враца.
Проучването на мястото убедило археолозите, че съкровището е било заровено при екстрени обстоятелства и че вероятно е било разделено на няколко групи. След проведеното издирване е открита втора яма в която са открити още 100 сребърни съда, закопани само на 40 см дълбочина. Тук се оказали 86 фиали, 12 канички и две чаши. Така общия брой на предметите в Рогозенското съкровище достигнал 165 сребърни съда от които 54 канички, 3 чаши и 108 фиали.
Може да се предполага, че тези предмети са били притежание на местен владетелски род и са събирани в продължение на много години – от V в. пр.Хр. до 40-те години на IV в. пр.Хр. По някои от съдовете са гравирани и различни дарствени надписи от които се научават имената на различни тракийски владетели и на майсторите златари изработили съдовете.
Украсата на намерените предмети изобразява много сцени от религията на древните траки както и от гръцката митология, доказателство за силната връзка и културен обмен между древните гърци и тракийските племена.

Съкровището от Рогозен е най-голямото намерено до сега тракийско съкровище.

6 коментара за “Рогозенско съкровище”

 1. Еми много е интересно. Мен ме вълнуват такива неща

 2. Димитър Делийски на април 1st, 2009 в 4:44 pm

  Приятелят ми Асен Рачев се съгласи с мен, че Панагюрското и Рогозенското съкровища са върхът на човешкото художествено изкуство, за съжаление – отминал.

 3. на мен ми харесва мога да науча още нещо за историята

 4. Станислава на октомври 11th, 2009 в 11:07 am

  Доста дълга и добра информация има за Рогозенското съкровище! Харесва ми самата история за това откритие. Човек може да научи доста за съкровищата от този сайт.Много съм доволна от него, защото аз съм в пети клас и постоянно имам по история домашни за съкровища, царства, гробници и други. И в този сайт намирам нужното. Радвам се че споделих своето мнение.

 5. Екатерина на март 15th, 2011 в 10:50 am

  Изписаните имена на някои от съдовете от съкровището са името на одриския цар Котис, а върху един – името на сина му Керсеблепт. Надявам се че помогнах стази информация! 🙂

 6. И аз се вълнувам от историята на траките и се радвам, че в този сайт е събрана толкова много и полезна информация=

Оставете коментар (моля, пишете на кирилица)