Панагюрско съкровище

Златното съкровище от ПанагюрищеПанагюрското златно съкровище е тракийско съкровище, датирано към края на IV-ти, началото III в. пр.Хр. Намерено е през 1949 година на два километра южно от Панагюрище.

Съкровището представлява изключително красив златен сервиз с много богата украса и орнаментика. Използвал се е или за пиршества или за религиозни тайнства и ритуали свързани с тракийската митология. Състои се от девет съда изработени от чисто злато с общо тегло над 6 кг.
Четири от ритоните са оформени като глави или като предната част от телата на животни – овен, козел, и 2 са с глава на елен лопатар. По горната част на ритоните са художествено изобразени митологични сцени и герои от старогръцката митология. На един от ритоните е изобразен тържествения пир в чест на сватбата на Дионис с критската принцеса Ариадна. Три от съдовете са канички оформени като глава на Амазонка. Дръжките на тези канички са оформени като кентаври-митологични същества с тяло на животно и глава на човек.
Майсторска изработка има и намерената фиала-плитък съд с формата на тава. Върху него са гравирани четири кръга с по 24 изпъкнали орнамента във всеки кръг с намаляващ размер от ръба към центъра на фиалата. Най-външният и двата по-малки от него са оформени като негърски глави, а последният най-вътрешен кръг е от жълъди. Между самите редове и отделните елементи фиалата е украсена с растителни орнаменти.
Най-интересен по форма и украса е големият амфоровиден съд. Дръжките му са оформени като борещи се помежду си кентаври, а двете отверстия за изливане на виното намиращи се в основата на съда като негърски глави. Между негърските глави е изобразена фигурата на детето Херакъл, борещо се със змията. Изключително богатата украса на амфората се допълва от майсторски пресъздадени сцени от митологията.

Предметите от Панагюрското съкровище са комплектовани като изключително богат и с висока художествена стойност сервиз за ритуални приношения. Те са с особено важно значение за изучаването на траките и техния начин на живот, връзките им с елинистичната култура и сходните вярвания.
След изследването на съдовете археолозите стигнали до няколко хипотези относно произхода на съдовете. По-популярните са две: Първата е че предметите са изработени в гр.Лампсак, елинска колония намираща се на южния бряг на Черно море, в днешна Турция. А втората хипотеза, която напоследък започва да надделява след археологическите открития в България през последните години и високото майсторство в изработката на намерените предмети е, че сервиза е изработен в местно златарско ателие намиращо се в района на Панагюрище.
Кой е бил неговият собственик? Възможно ли е да е принадлежал на някой от Одриските царе? Какво го е принудило да го скрие в земята? Точен отговор не можем да получим. Можем само да гадаем, но това не ни пречи да се наслаждаваме на Панагюрското златно съкровище, като на безценен, високо художествен и уникален свидетел на древността.

Вижте и този видео материал за Панагюрското златно съкровище

8 коментара за “Панагюрско съкровище”

 1. Фалафел на март 11th, 2009 в 12:13 pm

  Ами много е хубаво. Благодаря, имам 6 по история на това ..

 2. Здравейте,
  Харесах изключително вашият сайт, радвам се да намеря такава достъпна и интересна информация. Тъй като пиша статии по стара история, реших да направя препратка от моят блог до вашата страница. Надявам се по този начин интересът към такива публикации да се засили.
  Горната статия „Панагюрско съкровище“ представя добре майсторството и качеството на изработка на златни предмети на древните тракийски ювелири.
  Честит 3 март.

 3. Благодарим ви, Момчил. Честит празник и на вас.

 4. Предметите наистина са впечатляващи със своята фина и майсторска изработка,но именно това са характеристиките,по които се различават произведенията,дело на гръцки майстори-ювелири,от по-грубите и несъвършени изделия на тракийските занаятчии.За запознатите няма никакво съмнение относно принадлежността на съдовете към гръцката занаятчийска школа.За това беспорно говорят първо-гръцките надписи, второ-изобразените сцени,образи и персонажи изключително от древногръцката митология,трето-надписът на златната фиала,който указва нейната стойност от 200 статера ? драхма и един обол по монетната система на град Лампсак (разположен на Малоазийския бряг на Дарданелите) и четвърто-разбира се елегантната и прецизна обработка.Истината не бива да се премълчава или изопачава в търсене на евтина сензация и популярност,дори и това да не се харесва на широката публика.

 5. Било дело на гръцки майстори –
  Стига с тия простотии и гръцки клишета

  „надписът ……,който указва нейната стойност от 200 статера “ – това са „изводите“ на покойния Ив. Венедиков. Това че етикетът е на гръцки, не значи че е правено там. В капалъ-чарши могат да ти изработят етикет за стока ако щеш и от Марс. А за изяществото на съдовете преди гърците -виж по-долу.

  Контрааргументът на Китов беше, че вратите изобразени на големия съд са същите като каменната врата в Староселския храм…

  За да видиш колко на фалшив път си с гърцизмите – виж тези „фиали“ от осми век пр. Хр. от НИНЕВИЯ

  Baghdad
  UNESCO Second Mission to Iraq, July 2003
  http://portal.unesco.org/culture/en/ev.php-URL_ID=13395&URL_DO=DO_PRINTPAGE&URL_SECTION=201.html

  В Урарту има „фиали“ тип Могиланската могила още от девети в пр. Хр.

 6. Има изящни гръцки съдове и преди 8ми век, което не значи че гърците имат монопол върху изяществото.Но дядото дрънка глупости. Тука патриотарството не помага. Панагюрското съкровище е изработено от елински занаятчия.
  Не плачете за това, глупаво е. И не се дръжте като македонци, крадящи история.

 7. Точно преди да прочета всичко това учих урок точно за траките.Огромна помощ!

 8. Твърдението че било „изработено от елински занаятчия“ е абсолютно на изуст!
  1 – Само фиалата има надпис на гръцки,което съвсем не доказва че е изработено от грък. Може спокойно да е закупено в въпросния град а да е произведено съвсен другаде,
  2 – другите 8 съда са от РАЗЛИЧНО ЗЛАТО!
  Дотри и да приемем че фиалата е възможно да е изработена в гр.Лампсак, другите 8 съда явно не са!
  Ритоните ИЗОБЩО са типично тракийски!
  А да се твърди че това наше съкровище било кражба на история?!?! си е чисто малоумие!

Оставете коментар (моля, пишете на кирилица)