Съкровището от Летница

Съкровището от ЛетницаОткриването на съкровището от Летница става съвсем случайно.
През 1963 година работници от селското стопанство в село Летница решили да си построят нов овчарник. Когато започнали да копаят основите му, на дълбочина 50-60 сантиметра те попаднали на един бронзов съд обърнат с устието надолу. Kогато го вдигнали намерили в него много малки сребърни предмети отчасти с позлата, които си поделили. Уредникът на музея в близкия град Ловеч по-късно събрал предметите с помощта на лекаря на селото, който бил очевидец на откриването.
Oсвен сребърните предмети, между които има много дребни каквито се срещат в конските амуниции от IV-ти в. пр.Хр. , находката съдържа и една добре запазена юзда съставена от две железни скоби на които юздата се е поставяла на оглавника и един зъбалец-верига.
Интерес предизвиква илюстративния цикъл за подвизите на героя изграден от група пластинки. В някои пластинки той е представен като конник борещ се и побеждаващ мечки и вълци. В други хвърля копие следван от слугата си.
Пластинките от Летнишкото съкровище хвърлят известна светлина върху митологията на древните траки и техните вярвания, което ни позволява да надникнем в културата и светоусещането на тези далечни предшественици.
Съкровището от Летница е изложено в галериите на Националния Археологически музей в София.

4 коментара за “Съкровището от Летница”

  1. Впечатление ми направи апликацията с конските глави, които са 8 на брой и са ситуирани в кръг. Хиралдиката на тези символи, явно е имала важно значение за нашите прадеди. Например – окръжноста, отъждествяваща кръговрата в природата; цифрата 8, символизираща безкрая на вселената; и не на последно място – конската глава, олицетворяваща живота…

  2. Всичко за нашата история ми е много интересно също както и за други народи.Много ми е чудно след като ние българите изчезнем(ако стане)дали и ние ще сме история?

  3. Всъщност има становище, че в средата на тази апликация се намира слънцето, а конете представляват неговите синове. Семантиката на думата КОН произтичала именно от там. Означавало син на слънцето. Дали това е така…

  4. Цифрата 8 освен безкрая, символизира мъжкото и женското начало според богомилите.

Оставете коментар (моля, пишете на кирилица)