Съкровището от с.Борово, Русенско

Ритон от Боровското съкровищеСребърно тракийско съкровище от с.Борово, Русенско. Намерено е през 1974 година от Трайчо Великов Стоев при обработване на почвата на 2 километра от селото, в местността „Сиври Тепе“ в землището на село Волово. Машините, които са извадили съкровището на повърхността на земята са го повредили с режещите си инструменти, но след прецизната работа на реставраторите то е възстановено и разкрива първоначалния си бляскав вид. След направените археологични проучвания около мястото не се открива надгробна могила и за нас остават загадка обстоятелствата наложили неговото заравяне в земята. Предметите в съкровището са 5 сребърни съда на места позлатени и с много интересна форма и украса.

  • Три ритона в основата си оформени като предната част от телата на кон, бик и сфинкс. Представени с изключителна прецизност в детайлите.
  • Амфоровидна Каничка-с лека позлата по дрехите и в косите на героите гравирани върху нея. Сцените украсяваща каничката са красиво и майсторски изработени. Представят божества на угощение и танцуващи фигури. Едната фигура изобразява бог Дионис, а друга Херакъл. Изображението на Херакъл държи в ръката си ритон подобен на намерените в съкровището.
  • Сребърна купа с големи размери, позлатена по горния ръб на купата и по основата на масивните дръжки. Основата на дръжките е изработена във формата на глави на митични същества от свитата на Дионис-сатири. В основата си купата е поставена върху обособено конусовидно столче, а позлатен детайл от дъното на купата изобразява сцена в която грифон напада кошута.

Боровското сребърно съкровище е датирано към втората четвърт-средата на IV в. пр.Хр.  от времето на Одриския цар Котис I (383/5-359г. пр.Хр.) както се вижда и от надписите с неговото име върху два от намерените съдове.

Вижте и кратък видео материал за съкровището от Борово

3 коментара за “Съкровището от с.Борово, Русенско”

  1. Мерси много эа информацията! Много ми помогна эа доклад 🙂

  2. Не знаех, че има толкова инфо за Боровското съкровище. На практика откритите съдове са открити в землището на с.Волово, но тъй като по времето през което са открити, съществуващото по това време ТКЗС се е казвало Борово, затова и намереното е кръстено на Борово. Още повече към днешна дата Борово е община. Имах честа да познавам лично човека, който е открил тези съдове, за съжаление той вече не е между живите.

  3. Станимира Трайчева на октомври 5th, 2012 в 5:04 pm

    Гордея се,че съм внучка на човека открил съкровището-Трайчо Великов Стоев.Обичам те дядо!Мир на праха ти.

Оставете коментар (моля, пишете на кирилица)