Могиланска могила – погребение на тракийска принцеса

Златният венец на принцесатаМогиланската могила е полуразрушен насип във Враца, който дълги години е стърчал в двора на една къща почти в центъра на старата част на града. За незапознатите той бил просто насип или хълм, но археолозите знаели, че там има надгробна могила и през 1965-66 година са проведени археологически проучвания. Били открити 3 гробници. Едната била ограбена още в древността, а другите две сравнително запазени. Най-интересни са находките в гроб №2. В него са намерени колесница с 2 коня впрегнати в нея, ритуално убити по време на погребението. Отделно зад коленицата е открит още един скелет на кон за който се предполага, че е допълнителен кон за водача на колесницата. Около останките на коня са открити посребрена юзда и сребърни апликации, части от украсата на конската сбруя. До коня археолозите откриват останките на млада жена без украшения и се предполага, че това е някоя от прислужниците, ритуално умъртвена заедно с господаря си по време на церемониите. В западната част археолозите откриват ценна находка. Кнемида (наколенник)Намерен е скелет на младо момиче с ръст около 145-150 см. Главата на момичето била украсена от златен венец, наподобяващ лаврови клонки. Той тежал 205 г. чисто злато. Златният венец се допълвал и от масивни златни обеци, изящно украсени в долната част с фигурки на сфинксове и растителни орнаменти. Открити са и още 47 златни апликации върху и около главата, предполага се, че апликациите са били закрепени към було с което е била покрита главата на момичето, но булото не се е запазило. В лявата и ръка е поставено огледало. До нея били открити останките на мъж, воин, заедно с въоръжението му. Открити са сребърна кнемида (наколенник носен от ездача в битка за предпазване на долната част на крака) с много богата украса на места и позлатена, 88 върха за копие, меч и бронзов шлем. Гробният инвентар се допълва от четири сребърни фиали, сребърна каничка, ритонизирана амфора, 50 глинени фигурки и други находки.
В третия гроб, частично ограбен в древността били открити скелети на мъж и жена със златни и сребърни канички, златни скъпоценности, предмети от глина, стрели със заострени железни върхове. Златната кана представя две галопиращи колесници теглени от по четири коня и управлявани от човек в ризница.

Богатите находки в Могиланската могила затвърждават мнението на археолозите и историците, че става въпрос за царска гробница свързана с династията управлявала през IV в. пр.Хр.  Трибалите, които обитавали земите на сегашния Врачански край.

4 коментара за “Могиланска могила – погребение на тракийска принцеса”

 1. Много благодаря. Успях да си напиша домашното по История.

 2. Информацията, която представяте в сайта е много интересна и добре онагледена! Удоволствие е да разглеждаш и научаваш интересни факти от древната ни история!
  По повод на материала за находките от Могиланската могила във Враца, Ви моля, ако е възможно да ми дадете информация, относно антропологичните данни /височина, възраст, причина за смъртта – ако е установена при огледа на останките, поза на полагане/ на погребаните в него. Ако имате подобна информация и за други погребения от палео, нео-, енеолит, халколит – ще съм ви много благодарна да ми изпратите информация или сайт, откъдето бих могла да я намеря.
  Благодаря ви предварително!

  Ако някой разполага с такава информация и може да помогне на Румяна да открие това което я интересува, да напише коментар или да се свърже с нас, ние ще и предадем
  trakite.info

 3. Тракология !!

  Виж

  http://balkancelts.wordpress.com/

 4. здравка цветанова на октомври 8th, 2012 в 10:04 pm

  може ли някои да ми отговори накоя култура наподобяват тези погребения какво общо има свинкса с траките и до колкото вижда тези съдове са в добра форма за времето си

Оставете коментар (моля, пишете на кирилица)