Халколитен некропол гр.Варна-следи от първата цивилизация в Европа

Най-голямото количество обработено злато от V хилядолетие пр.Хр. в света

Предмети от халколитен некропол Варна

През 1974 година при изкопни работи за прокопаване на канал в района на езерото на град Варна, на 4-ри километра западно от центъра на града, на повърхността на земята излезли някакви златни и сребърни предмети с твърде странна форма и украса. Специалистите били категорични, че находките представляват гробен инвентар, дарове към погребаните в халколитно гробище, датиращо от V хил., около 4200-4000 година пр.Хр. По света находките станали известни с името Съкровището на варненския халколитен некропол, а цивилизацията на която принадлежи „Култура Варна“

От разкопаните до сега около 7500 кв.м. са разкрити 294 гроба и над 3000 златни предмета изработени с много вкус и изящество с тегло около 6,5 кг. В некропола („некропол“-град на мъртвите) археолозите откриват три различни типа погребения и начин на полагане на тленните останки:

 • по гръб и с изпънати тела
 • в свито положение, наподобяващо положението на детето в утробата на майката (т.нар. ембрионална поза)
 • символични погребения-в гробовете не са откривани останки от тела, въпреки че са оставяни погребални дарове. (практика за отдаване на почит към починали далеч от дома-паднали в битка, по време на пътуване или при други причини възпрепятстващи погребването на тленните останки)

Във всеки един от трите вида гробове се открива богат инвентар. Предмети, които трябвало да служат на погребаните в задгробния им живот. Глинени съдове с богата украса, мидени черупки, множество предмети изработени от благородни или неблагородни метали за украса, открити са и изработени от кост стилизирани човешки фигури изобразяващи идоли.

В ръцете им били поставени оръдия на труда-ножове, брадви, длета изработени от камък, мед, кост или кремък. Особено богати на златни предмети са празните гробове-символичните погребения. В тях също са поставяни съдове и инструмени. В някои от гробовете са открити символично оформени лица от глина с богата украса. Само в един от разкопаните гробове (№ 43 по реда на откриването) били намерени 990 златни предмета с тегло над 1,5 килограма. Погребението в гроб № 43 било извършено четири хиляди години пр.Хр. Откритите останки са на мъж на около 45 години, с висок за епохата си ръст от 170 см. и атлетично телосложение. На всяка от ръцете си носел по една масивна златна гривна, а така също и нанизи от раковини и златни мъниста. Пищно украшение наподобяващо широка яка, украсявало шията и гръдта му. То било съставено от златни пластинки и скъпоценни камъни. С тях били нашити също дрехата и шапката му. В гроба били открити също и много сечива от мед, кремък и съдове от глина. Всичко говори за погребение на знатен вожд или жрец и за наличие на добре структурирано и йерархично общество….


Находката се очертава като най-богатият некропол в Европа от късния халколит, Цивилизацията съществувала на това място е наречена „Култура Варна“. Златните предмети от Варненското съкровище са най-старото обработено злато в целия свят. Съкровището е изложено в залите на Археологическия Музей на град Варна

Вижте и този кратък видео материал за Халколитен некропол Варна

Още съкровища на древни цивилизации открити в България

10 коментара за “Халколитен некропол гр.Варна-следи от първата цивилизация в Европа”

 1. Здравейте!
  Можете ли да посочите маршрут, по който да намерим Варненския халколитен некропол и съществува ли той като археологически обект. Данните за местонахождението му – в западна промишлена зона, на 4 километра от центъра на Варна – са твърде неясни. Мисля, че всеки би се радвал да посети мястото, където е намерено най-старото обработено злато в Европа!
  Сърдечно благодаря!

 2. Здравейте, Краси
  Доколкото съм запознат място където е направено откритието не е археологически обект предназначен за посещения и в момента представлява поляна, но можете да посетите археологическия музей гр.Варна където са изложени предметите открити при проучването на некропола. Музеят се намира в центъра на Варна, до общината. Бул. „Мария Луиза“ 41, тел.: 052 681 030. За по-точна информация дали има възможност за посещения на самото място можете да попитате в музея.

 3. Здравейте отново!
  Благодаря за отговора и информацията. Мисля, че темата за местонахождението и съдбата на Варненския халколитен некропол тепърва предстои да бъде обект не само на национален, но и на европейски диспут. Искрено се надявам нашите родни институции, в това число и Община Варна, да отпуснат достатъчно средства, за да бъде проучено и напълно възстановено това място, чиято датировка от 6000г. пр.н.е. е едно от доказателствата, че тук, на територията на България е съществувала цивилизация, предшестваща по време дори древноегипетската…

  Споделям мнението ви напълно

 4. Здравейте пак от мен!
  Искам да споделя радостта си с любителите на историята и археологията, че открихме точното местонахождение на Варненския халколитен некропол. Използвайки програмата „Google Земя“, моят син – Косьо, който сега е на 10г. (и с когото много се гордея) успя да открие дълго търсените координати. Смятаме при първа възможност да проведем експедиция и посетим това древно гробище.

 5. Днес посетихме мястото, където е намерено Варненското златно съкровище, претендиращо за първото обработено злато в света, датиращо приблизително от шестото хилядолетие преди новата ера. Част от площадката представлява пущинак, обрасъл с храсти и дървета, а малко по нататък започва сметище. Да се гордеем или да се срамуваме?

  Изключително сложен въпрос. Може би някой ден от общината във Варна ще направят нещо по въпроса, и защо не от „Най-добрия град за живеене в България“ да се опитат да спечелят и прозвището „Градът от мястото на създаване на най-старата цивилизация в света“ 🙂

 6. Искам да благодаря на създателите и администраторите на този сайт за чудесното начинание, което са предприели; за достъпността и прегледността на информацията, която са ни предоставили. Тук можем да се насладим на един прекрасен исторически снимков и видео материал; хипервръзка със сродни сайтове и не на последно място отговори на много от въпросите, които вълнуват човечеството от векове: „Кои сме ние, от къде сме дошли и накъде сме се запътили…“

  Ласкаете ни, Краси, Благодарим за хубавите думи!

 7. Потресаващо! Става въпрос за състоянието на Варненския некропол. Няма ли начин информацията за това бунище, на каквото прилича сега да стане обществено достояние?!

  Светослав,
  Погледнато от друга страна, благодарение на Краси, информацията за състоянието на некропола вече е обществено достояние. Ние сме осигурили публикуването и на страниците на сайта. Разбира се ако с темата се занимаят национални медии, визирам телевизии и преса може да има и по-силен отзвук.

 8. Димитър Стоилов на юни 21st, 2009 в 2:17 pm

  Има голяма вероятност Варненската област, да е била обитавана от предпотопни хора, защото има много археологични находки от този вид. Това, че основният тип скали в същата област са седиментни /утаечни/, също предполага такава възможност /каменните долмени в местноста „Побитите камъни“ и в околните села/. Но, ние не сме единственото такова място в света. Интересно е как са изглеждали тези хора. Забележете тяхната физическа здравина и правилният /симетричен/ вид на лицето, което доказва Библейската фактология за дълголетието, красотата и силата на това поколение. Но езичеството ги погубило. Както повечето цивилизации и те били погубени от катаклизми.

 9. Ти другата остай, бат Димитре, ама скоро и нас ни чака катаклизъм. Според календара на маите, през 2012 г. ни очаква края на света. Това не е шега, като имаш предвид, че маите са предсказвали с удивителна точност слънчеви и лунни затъмнения; движение на комети и пр. Дай идея какво да правим.

  🙂 Да изчакаме и да видим какво ще напишат вестниците на следващия ден.

  Доколкото знам, маите никъде не са казали или написали, че на посочената дата идва края на света, просто дотам им е бил сметнат календара, подозирам че дотам са им го дали 🙂

 10. Варненското съкровище е от края на третото хилядолетие пр. Хр. Време е нещата да се сложат в ред… Паралелите му са в Анкарския музей, в М. Азия са били и работилниците. Стига едно и също последните 50 г.! Методът за „абсолютно датиране“ с 14С е неточен, освен при константна био-, страто- и хидросфера! Това твърди и откривателят му, иначе Нобелов лауреат.
  Тук не е за това кой първи и т.н. А за фактите! Иначе не е нито история, нито археология, а политика…

Оставете коментар (моля, пишете на кирилица)