Дъбене – древна цивилизация от 3 хилядолетие пр.Хр

Златни съкровища на цивилизация от III хилядолетие пр.Хр.

Златни маниста, халкички и пластини от с.Дъбене

През 2004 година случайността дава на археологията още един безценен подарък. Съкровището от с.Дъбене, Карловско, България
През пролетта на 2004 край град Сопот археологическа експедиция провежда проучване на римска пътна станция намираща се на стар римски път минавал наблизо. Един ден двама археолози влизат да пазаруват от магазинче в града и забелязват на шията на продавачката наниз от златни мъниста напомнящи им на древно злато. Установило се че пластинките са намерени от съпруга на продавачката в землището на с.Дъбене докато орял с трактора си. Човекът показва мястото и скоро започват разкопките. През периода 2004-2007 година на мястото са открити над 20000 златни находки от 18 до 23 карата – мъниста, златни халкички от огърлици, обеци, спирали, фиби за коса, малки златни амулетчета с форма на тесла и други украшения с много финна изработка, най-малките достигат диаметър от едва 1,5 мм. Нещо немислимо според представите ни за технологиите съществували през бронзовата епоха. МанистаПредметите са датирани към края на III хилядолетие пр.Хр. Оказва се че в Карловското поле по това време е съществувала много високо развита цивилизация, която според някои учени е снабдявала по това време цяла средна и южна Европа с ценния метал. Районът и днес е златоносен и става въпрос за местна изработка, от местни майстори златари живяли по тези места. Особен интерес предизвиква самото място където са направени откритията. Познатото на археолозите праисторическо селище от IV-III хилядолетие пр.Хр. се намира на километри от тук. На мястото на откритията няма следи от селище или отделни сгради, няма следи от пожари, нито следи че мястото е древен некропол. Откритията са направени в малки могилки-стотици на брой, в самото поле. В някои от тях са намерени керамични, бронзови и сребърни съдове, открита е една златна плочка. Предметите са поставяни в земята вероятно като част от жертвоприношение към неизвестно божество, най-вероятно към Великата богиня майка на траките. Съдовете са били заравяни и над тях ритуално са били разкъсвани и разпръсквани златните нанизи и после заривани с пръст като дар към богинята. При разкопките през 2006 година е открит уникален златен кинжал или кама, сплав от злато платина и други метали с много висока чистота на златото. Златният кинжал и различни по размер халкичкиЗлатният кинжал е с дължина 16 см. в предната си част е отрязан и заточен, а в задната личат двете дупки чрез които е била закрепена към него дръжката му, предполагаемо от кост или дърво. Сплавта от която е изработен е достатъчно твърда за да остане добре наточен през хилядолетията и с достатъчно силно съдържание на злато за да се запази в перфектно състояние, без патина. Той е единствен по рода си в целия свят. Приема се че е служил за олицетворение на царската и жреческа власт на притежателя.

По време на разкопките през 2007 година в дълбока и запълнена с камъни яма са намерени осем различни по вид и размер керамични съда, една чаша и златна спирала с много висока проба на златото и с изключително интересна изработка – от златна тръбичка.

Проучванията продължават. Не се знае какво ново ще се открие за древната цивилизация, която е съществувала тук, но откритията от Дъбене вече променят представите на археолозите и историците за времената на зараждане на европейската цивилизация. За влиянието, което тази древна цивилизация съществувала на територията на днешна България е оказала за развитието на европейската. Съкровището от Дъбене донякъде дава и връзката между прастарата цивилизация от „Културата Варна“ и съкровищата от с.Хотница от V хилядолетие пр.Хр. които до сега бяха някак прекалено изолирани във времето, без никаква връзка с тракийските племена и техните шедьоври от по-добре познатите I и II хилядолетие пр.Хр. Това ли са още по-древните предци на древните траки, наричани „пратраки“? Какво се е случило през V хилядолетие за да изчезнат за цели 2000 години? Нападения от други племена, войни, световен катаклизъм, потоп? Надяваме се с помощта на археолозите да научим.

Съкровището от Дъбене. Златно украшение

Вижте още съкровища на древни цивилизации открити в България

3 коментара за “Дъбене – древна цивилизация от 3 хилядолетие пр.Хр”

 1. Здравейте!
  Желая да напиша коментар относно догадките на администраторите за упоменатия по горе световен катаклизъм или потоп. Изследователи на черноморският шелф в последните години установяват редица интересни факти. Черно море в в геоложката си праистория представлявало сладководно езеро – 70-80 м. под равнището на световния океан. Отделяла го само босфорската преграда, която поради една или друга причина (учените предполагат земетресение) се къса около 4-5 то хилядолетие пр.н.е. Така нивото на черноморския басейн запонала да се вдига главоломно, до заемане на съвременното си равнище. Може ли такъв глобален катаклизъм да е причина за изчезването на древните цивилизации по българските земи, в това число „Култура Варна“, Хотница и Дъбене.

  Според една теория, поддържана от група геолози (сред тях има и български учен – проф. Петко Димитров),Черно море е било сладководно езеро само преди 7 – 8 хиляди години. По това време повърхността на Черно море е била около 100 – 120 метра по-ниско от Средиземно море. В резултат на топенето на ледниците и на движението на континенталните плочи се отворил Босфорът и водите на Средиземно море започнали да навлизат в Черно море катастрофално бързо. Счита се, че само за едно денонощие нивото на водата се е покачвало със скорост от 7 до 14 метра. Можем да си представим какъв панически ужас са изживели хората от онези времена – най-вече траки, живеещи по Черноморското крайбрежие. Те бягали от водната стихия и изоставяли покъщнина, сгради и цели градове. Следи от някогашния бит на тези хора се очаква да бъдат открити на дълбочина 100 – 120 метра – нещо, което не е потвърдено до момента от нито една арехеологическа находка. Все пак за водолазите е технически доста трудно да се проникне на такава дълбочина, така че очакваме в бъдеще теорията на проф. Димитров да се потвърди по един или друг начин. В света не е позната друга морска катастрофа от такъв мащаб и поради това много изследователи считат, че тук се е зародила библейската легенда за потопа. (Цитат)

 2. Донка Карагяурова на май 20th, 2009 в 7:37 pm

  Разглеждайки съкровищата, човек не може да не изпитва гордост от факта, че траките са знаели истинската му стойност на връзка между видимия и невидимия свят. Използвали са го най-обстойно и дори гордите елини са им завиждали.Зная, сигурна съм, че в кръвта ми тече „тракийското злато“, че моето ДНК в основата си има тракийска програма. Горда съм с това.

 3. Излиза , че има открити артефакти в нашето черноморие, само че не са изгодни за познатата до сега “история“ “… през 1962-1998 г. са проведени океаноложки изследвания на Черноморския басейн. В тях са участвали американски, български, руски и турски изследователи и специалисти. В резултат на изследванията е установен катастрофален потоп, датиран по време в 5600 г. пр. н. е. Има основание да се предполага, че този потоп е нанесъл поражения на високоразвита цивилизация, обитавала старите брегове на значително по-малко по акватория сладководно езеро. Българският участник в тези изследвания – проф. Петко Димитров от Института по океанология към БАН, е открил през 1985 г. и подводен археологически обект, условно наречен от него “Чинията на Ной”. Обектът има формата на пресечен конус с размери в см D1=35, D2=21 и H=9 и има издълбана вътрешна част, като наподобява чиния. Върху външната стена на конуса и външната част на дъното има знаци, издълбани с острие. Част от знаците са ясно различими, но за повечето от тях може да се съди по плит-ките останки от следи в структурата на формата.“

  Фиг. 25. “Чинията на Ной”

Оставете коментар (моля, пишете на кирилица)