Александър Македонски

Александър МакедонскиАлександър Велики 356-323 г. пр.Хр., син на Филип II Македонски и Олимпиада. Получил елинско образование при Аристотел.

След смъртта на Филип II Александър Македонски подчинил Елада и се обявил в Коринт за предводител на гърците във войната с персите. Като завладял Хелеспонта той се прехвърлил в Мала Азия и там удържал ред победи над персийския владетел Дарий III. Превзел финикийския град Тир и се отправил за Египет, където го посрещнали като освободител от персите. В Египет Александър посетил храма на Амон, Храмът на Амон Ра в Египеткъдето жреците му отдали почести като на бог.

През 332-331 г. пр.Хр. основал в Египет бъдещия голям културен елинистичен център Александрия. След това започнал победния си марш към р. Тигър и р. Ефрат, Вавилон, Суза и Персеполис и стигнал до река Инд. Победеният от него индийски цар Пор 326 г. пр.Хр. пожелал да му стане съюзник и да се прекратят войните, Александър го направил управител на Индия и продължил с войската си на североизток.

Александър Македонски трябвало да потегли обратно поради недоволството и изтощението на армията си. Установил се във Вавилон, където по-късно починал от треска.

По време на походите си Александър Македонски основал стотици нови градове, които се превърнали във важни огнища за разпространение на елинската култура. От своя страна тя била дълбоко повлияна от източната, което довело до т.нар. елинистическа култура. Създадената от Александър Македонски чрез походите огромна държава не била трайна, защото била съставена от нееднородни в икономическо и етническо отношение области. След смъртта му неговите военачалници-диадохите започнали дълги войни за т.нар. Александрово наследство. Това довело до разпадането на държавата му на многобройни елинистични царства. Най-значителните между тях били на Селевкидите в Сирия, на Птолемеите в Египет и на Антигонидите в Македония и Елада.

Империята създадена от Александър Македонски

Империята създадена от Александър Македонски

3 коментара за “Александър Македонски”

  1. Много хубав сайт за историята, така че слагайте още материал 😛

  2. Благодаря, Теодор!
    Плановете за сайта са да добавим информация за новонаправените открития, старите и по-нови гробници и светилища, но всичко изисква време и ресурси и тепърва предстои 🙂

    Ако имате някакво конкретно предложение за тема или статия ще се радвам да ни изпратите материали или линк към такива материали. Ако материалът е ваш, в самата статия, която публикуваме, това изрично ще е упоменато.

  3. Владислав на юли 29th, 2011 в 11:38 pm

    Има вероятност да се окаже, че да завладяваш и да изграждаш държава са две различни неща. Възможно е Александър Македонски, бидейки гениален пълководец, да е бил слаб държавник. Дори и в древността е било трудно да си всестранно развита личност.

Оставете коментар (моля, пишете на кирилица)